Tre regler för att undvika ficktjuven

Hur undviker man att bli bestulen av tjuven? Det är en fråga jag ofta får och har även haft föreläsningar om i egenskap av ficktjuvs-expert. 

Har du sett mig på Nyhetsmorgon eller SVT med mera kommer det jag skriver här kännas bekant. Men det kan ändå vara värt att sätta sig i lugn och ro och läsa igenom dom 3 viktigaste tipsen jag har för att undvika tjuven.  Och vill du se mig stjäla på scen kan du klicka på knappen här:

Tips mot ficktjuvar. Vad ska man tänka på?

Kort summerat är det 3 gyllene regler som ger dig en grund för att hålla ficktjuven borta. Och alla är om att skapa vanor:

  1. Lägg värdesakerna rätt. Blir lite krångligare för dig, mycket krångligare för tjuven
  2. Uppmärksamhet. Vanan att notera folk runt dig
  3. Veta vad du ska göra om du blir bestulen ändå

Förklarar i mer detalj nedanför. 

Regel 1: Ta dig lite tid för att försvåra för tjuven

Du har bråttom och istället för att klämma ned plånboken i framfickan så lägger du den i de rymliga sidofickorna på jackan. Eller så hamnar mobilen högst upp i handväskan, och eftersom du kollar mobilen då och då lämnar du dragkedjan öppen, bara för tillfället.
Vi vill gärna anstränga oss minimalt, särskilt när vi har mycket annat på gång. 

Men när vi gör det lätt för oss gör vi det ofta lätt för tjuvarna. Om du bara kan sträcka ner handen och ta ut plånboken så kan de också göra det. Målet blir då att skaffa vanan att lägga till några sekunder till processen för att säkra dina tillhörigheter.

Att ha plånboken i framfickan på byxorna eller innefickan kanske lägger till 2 sekunder på att ta fram den. Och att ha väskan stängd, med kanske en tröja över värdesakerna för extra poäng kan lägga till 5 sekunder. Men det mindre tillägget för dig gör processen avsevärt svårare för tjuven.

Så fundera om du kan göra det bara lite krångligare att få upp värdesakerna? Acceptera att det kommer göra det lite krångligare för dig också och gör det till en vana.

Tjuvar går ofta efter det lättaste målet, så vårt mål här blir att inte vara den som gör det lätt för dom. 

Regel 2: Uppmärksamhet 

Två viktiga saker. Det går inte att alltid vara uppmärksam. Och jag vill inte heller att någon ska känna att dom behöver vara paranoida. 
Målet är enbart att skaffa en vana av situationsbaserad medvetenhet. Som när du går över gatan kollar du åt båda hållen, inte för att du väntar dig att bli påkörd, det är bara en vana. Vi är ute efter samma situationsbaserade inställning här. 

Säg att du går in på ett packat tåg, då är det bra att notera vilka som är runt dig, det kan vara några sekunder att  slänga en nonchalant men alert blick runt. Du kan också om det känns som folk är lite väl nära se till att dina värdesaker är svårt tillgängliga, kan vara en hand som får vila över fickan. Igen bara en vana.
Samma sak gäller när någon kommer nära dig för att fråga något. Behandla det som att gå över gatan, utan att bli spänd eller otrevlig bara notera personen och dina värdesaker. 

Ficktjuvar försöker ofta överraska oss så vi inte ska hinna tänka. Med plötsliga frågor, en knuff etc. 
Då är det svårt att hinna tänka för vi hamnar på bakfoten. Det finns vad jag vet bara ett sätt att kringgå den överraskade reaktioner utöver att regelbundet utsättas för det. 
Det är något jag tagit från självförsvarsträning, och jag varnar dig nu att det är lite extra nördigt. Och det är att visualisera situationen och hur du vill reagera. 

Om du inte har varit med om t.ex någon som plötsligt försöker trycka en karta under näsan på dig blir man lätt handlingsförlamad medan hjärnan försöker komma på vad man ska göra. Visualisering används för att träna hjärnan hur man vill reagera, så den har ett svar redo på vad som ska göras i situationen. 
Visualisera t.ex. någon frågar dig om vägen, eller knuffar in i dig och hur du vill reagera. Och håll i åtanke att det i dom flesta fall inte kommer vara en tjuv, så håll det trevligt men säkert. 
Det är ett avancerat tips för er som vill djupdyka. 

Regel 3: Var beredd om det går fel

Oavsett vad du gör så kan det alltid gå fel. Ingen är helt ficktjuvs säker, och att tro att man är det är ofta ett bra sätt att åka dit. Alla kan ha en dålig dag där man är lite disträ och plånboken hamnar i sidofickan medans du hjälper den där främlingen plocka upp sin växel från golvet. 
Jag studerar ficktjuvar som del av mitt jobb och anser mig inte vara oslagbar. Så det blir viktigt att veta vad man kan göra för att minska skadan om det händer. 
Här är några saker att tänka på: 
* Ha inte alla pengar på samma konto, så blir du inte av med allt om de snor ditt kort.
* Vet vart du ska ringa för att spärra kortet. 
* Om du har kontanter ha dom utspridda, så inte allt är i plånboken. Blir du bestulen så har du en gömma.
* Skriv ner IMEI numret för din mobil för att ge till polisen om den blir bestulen. 
* Ha en scannad kopia av ditt pass när du reser.

Det är mina grundläggande tips för att ge en bas att stå på. Såklart kan man prata mer i detalj om vart tjuvarna helst slår till, och mer detaljer kring vad man ska tänka på som turist mm. Men det blir för ett framtida inlägg. 

Hoppas det här var användbart, och kom ihåg det är om att skapa vanor, inte vara paranoid. 
Allt gott!
Med vänliga hälsningar
Robert Ace