Frågor om trollkarlar, med svar från magikern

Så du har en trollkarls-fråga? Du kom kanske hit för att du funderar på att boka någon form av underhållning, eller så sökte du på “trollkarl” och du hittade till min sida. Trollkarl på festen låter skoj, men vad är vi för typer egentligen? Hur blir man trollkarl? Vad gör trollkarlar? Och vad kostar en trollkarl? 
Trollkarlar brukar få en massa frågor, så här tänkte jag svara på några vanliga frågor, och ge en liten djupare inblick i vad en trollkarl är och gör. 
Och vill du se vad jag gör som trollkarl & komisk ficktjuv kan du klicka på knappen. Annars läs vidare! 

Vad kostar det att hyra en trollkarl?

Det finns inte ett svar på den frågan, utan du får ta bland anant dessa faktorer i åtanke: 
* Trollkarlens erfarenhet
* Hur komplicerat upplägg eventet kräver
* Scenshow eller mingelmagi
* Är trollkarlen lokal eller blir det en lång resa? En resa brukar inte vara ett stort tillägg men det påverkar också.  

Det bästa är oftast att fråga, då får du både en offert och en bättre bild av vad du får för pengarna. Sen ska man komma ihåg att som med allting annat får man ofta det man betalar för. 
För att ge en bättre bild på vad man ska tänka på har jag skrivit en till artikel om man vill boka trollkarl

Vad är en trollkarl?

 En trollkarl är en underhållare som genom flera verktyg, så som fingerfärdighet, psykologi, optiska illusioner skapar illusionen av något omöjligt för att ge publiken känslan av magi. 
Förr i tiden var det vanligt att påstå att det var riktiga magiska krafter, men nuförtiden erkänner nästan alla trollkarlar villigt att det vi gör är illusionen av magi. 

Finns det olika typer av trollkarlar?

Ja, det gör det! Det finns olika typer av trollkarlar med olika specialiteter. För att nämna några har vi: 

- Close up trollkarlar. Som föredrar att trolla på nära håll. Visa har t.om en vidare specialisering på till exempel kortmagi.
- Scentrollkarlar.  Det kan vara illusionister med stora lådor som trollar bort elefanter. Eller med kort, rep och bollar på scenen. 
Det finns så många subkategorier här, men ska bara nämna några. 
- Mentalister. Specialiserar sig på mentala bedrifter. Allt från tankeläsning till att göra otroliga förutsägelser. Flytta saker med tankarna och böja bestick hör också hit. 
- Komedi magi. Trollkarlar som blandar magi och komedi för att få publiken att både skratta och häpna i samma utsträckning. 
- Barntrollkarl. Dom som fokuserar främst på att sprida glädje på barnkalas, skolshower m.m. 

Det är inte ovanligt att en trollkarl har en hel del kunskap i flera områden däremot. Och som ni kan gissa går en del av kategorierna ofta in i varandra. 
Men en hel del har ett favoritområde, vare sig det är kort, barnmagi, mentalism eller kanske komisk magi. 
Min egen specialitet är ju lite utanför de vanliga magi kategorierna, men relaterat via verktygen jag använder i min roll som ficktjuvs-expert. Men jag har också min grund i magi, både på nära håll och på scen. 

Finns det några kända trollkarlar?

Ja, det finns många kända trollkarlar som har gjort avtryck i trollkarlarnas historia. En av de mest kända trollkarlarna genom tiderna är Harry Houdini, som blev känd för sina storslagna utbrytningsnummer. Andra kända trollkarlar inkluderar David Copperfield, Penn & Teller, och hemma i Sverige har vi duktiga trollkarlar som Joe Labero, Brynolf & Ljung och Carl-Einar Häckner för att nämna några. 

Hur lär sig trollkarlar sina trick?

Trollkarlar tillbringar tusentals timmar med träning för att bemästra sina trick. Vi studerar  olika tekniker för fingerfärdighet, till exempel sätt att dölja objekt och handlingar, både rent fysiskt och för åskådarens tankar. Det är också viktigt att lära sig principer inom optik och psykologi för att skapa illusioner och lura sin publik.
Men minst lika viktigt är att lära sig hur man ska göra tricken underhållande. För det kan man studera teater, komedi och retorik. 
En del trollkarlar lär sig också att bygga för att skapa sina egna props för showerna. 

Nya trick kan en trollkarl lära sig från sina vänner i branschen eller genom experimentation och egna uppfinningar bland annat. 

Är trolleri bara trick och illusioner?

Ja, allt som en trollkarl utför är trick och illusioner utförda för att ge en magisk upplevelse. Trollkarlar är skickliga på att skapa intrycket av att något övernaturligt eller magiskt sker, men det är alltid en illusion. Men det betyder inte att upplevelsen är något annat än magisk! 
Det är något som händer i våra sinne och hjärna när vi ser magi, och det är den upplevelse som gjort magi till en populär underhållningsform genom mänsklighetens historia. 

Kan alla lära sig att bli trollkarlar?

Ja, i grund och botten kan vem som helst lära sig att bli en trollkarl. Men det kräver tålamod, träning och mycket övning för att bli skicklig. Som jag skrev tidigare så är viktigt att komma ihåg att trollkarlens framträdanden bygger på mycket mer än bara teknik. Presentation, storytelling och att kunna läsa och interagera med sin publik är också viktiga aspekter för att skapa en minnesvärd upplevelse.

Det går inte att lära sig allt på samma gång. Precis som att gå till gymmet kräver det tålamod för långsiktiga resultat. 
Men har du passionen och tålamodet kan du sakta men säkert bygga upp en show och bli en trollkarl. 

Kan trollkarlar avslöja sina trick?

Korta svaret är nej, förutom när det är ja. Trollkarlar har en lång tradition av att skydda sina trick och illusioner. Att avslöja ett trick skulle förstöra magin och göra det mindre imponerande för publiken. Att veta hemligheten förstör det som är unikt med magi som underhållning och ger inte våra sinnen den där upplevelsen vi pratade om tidigare. . Så det är vanligt att trollkarlar inte avslöjar sina hemligheter.

Men det finns undantag. För nya trollkarlar måste ju komma någonstans ifrån. 
Ibland ser en trollkarl en lovande person, kanske en som redan lärt sig några nybörjar trick eller som brinner med en passion att lära sig. Och då kan man välja att uppmuntra den passionen med en lektion eller två. 

Hur blir man en trollkarl?

Den här frågan får jag ofta. Mitt förslag är att du börjar med att köpa en bok med nybörjartrick, eller kanske en trollerilåda. 
Lär dig några trick därifrån och känn efter om det är för dig. Sedan kan man dyka in i mer avancerade saker om man finner att man har intresset. Där finns det både böcker för dom som redan är trollkarlar som speciella butiker kan sälja. men du kan då också ta kontakt med andra trollkarlar för att ta dig vidare. Skriv en rad till mig om du vill. 
Om du kan visa att du har en genuin passion för trolleri så bjuder vi in dig till ett möte på Svensk magisk cirkel. Där kan du få träffa flera trollkarlar och lära dig av dem. 

Trollkarl eller magiker?

Använd det du föredrar. Trollkarl är den vanligaste ordet som används både i samhället och i trolleri-kretsar. Men magiker används också regelbunden. 
Illusionist används också, men inom trolleri-kretsar mest om de som specialiserar sig på stora illusioner som att trolla bort bilar. 

Så nu vet du lite mer om trollkarlar/magiker

Trollkarlens värld är fylld av illusioner, trick och magi. Genom tålamod, träning och skicklighet går det att skapa fantastiska upplevelser för publiken. Även om allt bara är illusioner så har konstformen en otrolig förmåga att utmana våra sinnen och väcka vår fantasi och skapa den där magiska känslan vi kommer ihåg flera år efter det hände.
Och nu när du läst lite mer om denna form av underhållning hoppas jag du känner en liten extra känsla av uppskattning när du vet arbetet som gått in för att leverera ett riktigt bra trick. 


Allt gott och hoppas vi ses på scenen! 

Med vänliga hälsningar
Robert Ace