Hyra en trollkarl - tips och råd

Så jag skrev ett inlägg om vad man ska tänka på när man bokar underhållning.

Det här är mer specifik om ni funderar på vad man ska tänka på när man bokar en trollkarl
Det jag nämnde i den tidigare artikeln gäller såklart här också. Men finns specifika saker för de här underliga artisterna.  

Vad kostar det att hyra en trollkarl?

 • Det är en “hur långt är ett snöre”-scenario. Men här är några saker som påverkar:
 • Beror dels på hur erfaren trollkarlen är. En etablerad trollkarl kommer kosta mer än en nybörjare. Om plånboken klagar kan det vara värt att kolla på en nyare trollkarl. Men man får sätta förväntningarna därefter.
 • Om det ska vara en scenshow eller mingel bland gästerna påverkar ofta.
 • Resekostnad kan också bidra. Men är ofta inte en stor faktor.
 • I slutändan är den enda lösningen att fråga. Men nu vet ni några faktorer som är med i beräkningen. 

Erbjuder trollkarlar skräddarsydda shower? 

 

En del trollkarlar kan skapa skräddarsytt material när du bokar dem. 
Det är däremot något som alltid kostar extra, och det är också viktigt att du hör av dig i god tid så magikern i fråga har tid att utveckla materialet. 
Hur mycket extra det kostar kan bero på om trollkarlen behöver köpa in eller bygga nya props mm, eller om det bara är en fråga om att skriva ett anpassat manus till existerande trick och öva in det. 

Skräddarsytt material är ofta värt det dock, då det kan skapa den där extra lyxiga känslan där delar av showen helt klart är gjort för att spela i harmoni med företagets budskap eller eventets tema. 

Vad gör en trollkarl på eventet? Scenshow vs mingelunderhållning. 

De flesta trollkarlar erbjuder både en show på scenen och också mingelmagi där dom går runt bland gästerna och trollar på nära håll. 

Oavsett vilket ser en bra trollkarl till att inte bara visa trick, utan bygger in tricken i en välarbetad show för att ta gästerna på en resa. 
En bra magishow ska skapa stämning och häpnad i stunden, samtalsämnen direkt efteråt och minnen som varar långt efter att eventet är över. 

Med det sagt så på en praktisk nivå lär er trollkarl antingen stå på scen eller gå runt bland era gäster, så här är några saker att tänka på kring de två uppläggen. 

 

Middagsunderhållning med en trollkarl - Scenshowen

 • Du vill inte att showen sker medans folk äter. Showen och maten ska inte behöva tävla om uppmärksamheten. Utan ta showen mellan rätterna eller efteråt medans gästerna smälter maten.
 • Tänk på att en trollkarl ofta har vissa krav när det kommer till vinklar. Prata ihop dig med trollkarlen om hur folk kan sitta i förhållande till scenen.
 • Beroende på lokalen och antal gäster kan en upphöjd scen vara ett krav. Kom ihåg att det viktiga är att alla kan se. Be trollkarlen ta en titt på lokalen och se om det behövs.
 • Kom ihåg att publiken ska vara så nära showen som det går. Undvik stora tomrum mellan scenen och publiken, det gör det svårare att bygga en koppling mellan artist och publik.
 • Om det finns minsta risk att trollkarlen inte hörs, se till att ha en mikrofon på plats. Om ni bara tror att det går utan, se till att ha en ändå!
 • Kan trollkarlen ta upp chefen? Många vill att trollkarlen ska ta upp specifika personer. Det kan gå, men kom ihåg att trollkarlen ofta har skrivit showen med en viss sorts person i åtanke. Så för den starkaste effekten är det bäst att låta trollkarlen avgöra själv. Men är det viktigt nämn det tidigt, för finns nästan alltid ett ställe i showen perfekt för en VD eller födelsedagsbarn. 

Mingelunderhållning och bordsmagi, trollkarlen kör close-up magi. 

 • Mingelmagi passar både på minglet, till fördrinken eller bland borden under middagen. Det är en väldigt flexibel form av underhållning och kan läggas in var helst det är ett tomrum i programmet.
 • Bords-magi brukar ske mellan rätterna. Medans servitörerna dukar av t.ex förrätten och gästerna väntar på nästa rätt går trollkarlen runt och bryter isen.
 • Tänk på att mingelmagi funkar bäst när det är nog med folk, och lokalen är stor nog för att folk ska vara lite utspridda. Om det är 10-20 personer i ett litet rum kommer det istället bli en informell scenshow då alla samlas runt trollkarlen direkt.
 • Kunder frågar ofta om dom ska annonsera att det kommer gå runt en trollkarl eller hålla det som en överraskning. Olika trollkarlar kan känna olika, men tror att dom flesta håller med om att det är som du känner du vill. Annonserad bygger man förväntan från början, hemlighet har en överrasknings faktor. Men oavsett kommer alla snart veta att något händer på festen. Så gör det du känner är roligast!

Så där är några tips och tankar kring att boka en trollkarl, vare sig du vill ha dom på scenen eller ute bland gästerna. 

Hoppas du fick svar på några frågor. Och för allt annat så släng iväg ett mail till mig. 


Kontakta Robert Ace