5 Tips för firmafesten från en artist.

En firmafest är en av de bästa sätten att visa uppskattning för anställda, öka motivationen på arbetsplatsen och bygga bättre relationer till kunder. 
En välplanerad firmafest kan också marknadsföra företaget och dess kultur vid externa event så som lanseringar eller öppet hus. Men frågan är ofta hur planerar du ska fixa en firmafest som är både rolig och minnesvärd? 
Eftersom jag har spenderat större delen av mitt vuxna liv som trollkarl & ärlig ficktjuv på firmafester runt om i världen så tänkte jag ge några tips från vad jag sett genom åren. 

Och om du vill se hur det ser ut när jag är på festen klicka på knappen nedanför:

1. För alla på företagets bästa, börja i god tid. 

Det låter självklart, men det är viktigt att planera ett event i förtid. Dels har vi hygienfaktorer som datum, tid och plats. Men också vad dom ska hända under eventet.

Ska du t.ex boka en artist så har du mycket större chans att få välja den artist och datum du vill ha om du är ute i god tid.  Att planera i förväg ger också tillräckligt med tid att ta itu med eventuella problem som kan uppstå. Det ger anställda tillräckligt med tid att planera sin närvaro och förbereda sig för festen.
Kort och gott börja planera tidigare än du tror, det kommer bara med fördelar. 

2. Skapa en budget och prioritera. 

För att undvika onödiga kostnader och se vad man har att arbeta med är det viktigt att firmafesten har en budget. 
Budgeten ska täcka allt för festen, från lokal, till catering och underhållning. 
Har man en stor budget kan man slå på stort överallt. Har man en begränsad budget får man göra val, både gällande vad man ska ha och hur mycket man ska fokusera på de delarna man vill ha på festen. 

Här är jag partisk. Men min rekommendation skulle vara att lägga fokuset på upplevelsen och inte hygienfaktorer. Hygienfaktorer måste finnas, och är saker som mat, dricka och lokal. Men det är också saker som väldigt sällan kommer vara något gästerna ser tillbaka på. Så lägg krutet på kvalitet när det kommer till vad som gör kvällen minnesvärd. 
Och ja, det kan vara en trollkarl & ärlig ficktjuv som jag själv. Men kan också vara en komiker som skämtar om er bransch och ger er alla skämt att dra i fika-rummet. Eller en komisk team-building aktivitet. Något som får kvällen att stå ut. 
Men detta är hur jag tänker, så vad du än känner är prioriterat, se till att ge den delen en extra bit av budgeten för att garantera kvalitet. 

3. Vart ska ni ha firmafesten? Leta lokal

Platsen för firmafesten är viktig för att skapa en trevlig och avkopplande miljö för gästerna att komma till. Platsen bör vara lättillgänglig för alla och ha tillräckligt med utrymme för besökarna och de planerade aktiviteterna. Det kan också vara en bra idé att välja en plats som sticker ut, vilket i sig kan bidra till att göra festen mer minnesvärd. 
Många väljer att ha festen på kontoret, och det funkar ofta bra. Men om möjligheten finns så ger en eventlokal många fördelar. De har ofta tillgång till saker som ljud och scen om ni ska ha underhållning eller hålla tal. Och kan ofta erbjuda catering också, så en bra eventlokal kan göra arbetet runt festen lättare för er. 
Jag reser runt i hela vårt land, men då jag är Stockholm-baserad kan jag lokalerna här lite extra. Så vill ni se lite tips på bra lokaler för event i Stockholm klicka här. 

4. Ett tema för festen gör det lätt att stå ut.

Ett tema för firmafesten kan hjälpa till att skapa en unik och intressant upplevelse för anställda som står ut från tidigare år. Ett tema som är lätt att förstå och delta i, så välj något som inte kräver en månadslön och en specialist för att hitta kostymer till.

Det kan vara något som är relaterat till företagets bransch eller något som är allmänt känt, såsom 1930-tals tema eller superhjältar. Ett tema kan bidra till att göra festen mer minnesvärd och också vara en inspiration för aktiviteterna på festen. 

5. Ta tid och välj era aktiviteter. 

Jag har nämnt det lite kort i de andra tipsen. I min mening så är hygienfaktorerna saker som mat och lokal. De kan bidra till att göra festen till en upplevelse, men oftast är de största bidragande faktorn vad som händer när gästerna är på festen. 
Så mitt tips är lägg krutet där. Fundera på vad ni vill ska hända, och om det är något som kommer ge besökarna minnen och få festen att stå ut.  
Några saker som redan nämnts är att ha ett tema, boka en underhållare eller ha en teambuildingaktivitet. För att få lite inspiration har jag också lagt ihop en lista med aktiviteter för firmafesten, klicka här
Så det är några korta tips. 
Kolla runt på bloggen för fler tips kring att boka underhållning, och att boka en trollkarl. 
Och vill ni ha en magiker & ficktjuv till festen, tveka inte att kontakta mig. 

Med vänliga hälsningar
Robert Ace